Amerikai nagyágyúknak tartott előadást a miskolci palacsintás vállalkozó

Barack Obama elnök és az Amerikai Egyesült Államok kormányzatának kezdeményezésére 2016-ban első alkalommal szerveztek olyan programot, amely az amerikai és európai innovatív vállalkozókat kívánja összekötni. Magyarországot Oszlánczi Réka, a Creppy PalacsintaHáz tulajdonosa képviselte.
A Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) nevű program célja, hogy közös munkára, kapcsolatépítésre és egymástól való tanulásra buzdítsa a különböző kultúrákban élő vállalkozókat.

A YTILI a kis- és középvállalkozások és a befektetők találkozási pontjaként is szolgál a hosszú távú együttműködés reményében. A programot június 1. és 25. között rendezték meg: az amerikai kormányzat 47 sikeres fiatal vállalkozót hívott meg 42 európai országból. A vállalkozók „előválogatását” az országok amerikai nagykövetségei végezték, a pályázatokat a kormányzat bírálta el.

Magyarországot Oszlánczi Réka, a Creppy PalacsintaHáz tulajdonosa képviselte. Réka tíz éve üzemeltet innovatív gasztronómiával foglalkozó éttermet Miskolcon: tradicionális magyar és nemzetközi ételeket készítenek – palacsinta körítéssel. A vállalkozás sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy az ötletre és a termékekre számos más városból is igény tart mind a vendégközönség, mind a vállalkozók.

Innen jött az ötlet, hogy a vállalkozást franchise rendszerré építsék ki: így a termékek és receptek, egy stabil koncepció és üzemeltetési rendszer alapján más vállalkozók is sikeres üzlettulajdonossá válhatnak. Nem titkolt céljuk a magyar gasztronómia igényességének fejlesztése, a minőségi vállalkozói kultúra építése.

A Fehér Ház vendégeként Oszlánczi Réka három államban tölthetett el három hetet az amerikai vállalkozási kultúra tanulmányozásával.

A program Washington D.C.-ben kezdődött, ahol Victoria Nuland, az európai és amerikai kapcsolatokért felelős államtitkár látta vendégül a delegációt. Együtt ebédeltek Jonathan Karllal, az egyik legbefolyásosabb televízió, az ABC Fehér Ház-i tudósítójával. A Google washingtoni főhadiszállásán pedig inspiráló előadásokat hallgattak meg a fiatal vállalkozók. Találkoztak Vint Cerffel, az internet „atyjával”, aki kora ellenére fiatalos dinamizmussal tartott előadást a korlátlan lehetőségeket nyújtó online világ lehetőségeiről.

A program speciális résszel folytatódott: a vállalkozók 8 különböző államban töltöttek el két hetet. Mindenkinek a szakterülete figyelembe vételével válogatták ki a legprofibb mentorokat és munkahelyeket. Réka számára a franchise fellegvárában, Chicagóban találták meg a legideálisabb mentort: a Rosati’s Pizza Étteremlánc főhadiszállásán.

A franchise cég több, mint 150 étteremmel rendelkezik az Egyesült Államokban. Idén további 21 étterem nyitásán dolgoznak, és a nemzetközi terjeszkedés előkészületei is napirenden vannak. A Nemzetközi Franchise Szövetség (IFA) az egyik legdinamikusabban növekvő franchise rendszerként ismerte el a céget. A központi irodában 15 fős stáb dolgozik, hogy minél gördülékenyebben támogathassák partnereiket.

A program San Franciscóban ért véget, ahol az Európát képviselő vállalkozói csoport, a Global Entrepreneurship Summit (GES2016) – Vállalkozói Világcsúcs – rendezvényén vettek részt. A csúcstalálkozónak idén a Szilícium völgyben található Stanford Egyetem adott otthont. A rendezvény Barack Obama személyes ügyének tekinthető. Az amerikai elnök azért szorgalmazta hét évvel ezelőtt ezt a programsorozatot, hogy a vállalkozók, a befektetők ezen a rendezvényen találkozhassanak, innovatív ötleteket cseréljenek, és üzletek köttessenek.

Ezen a rendezvényen mutathatta be Oszlánczi Réka a magyar vállalkozási és gasztronómiai kultúrát. A Creppy méltó módon képviselte Magyarország dinamikus gazdasági fellendülését, fiatalos innovatív gondolkodásmódját Barack Obama és számos más jelentős politikai és gazdasági szakember, valamint a világ minden pontjáról érkezett 700 vállalkozója és 300 befektető előtt.

Jelen volt többek között John Kerry (külügyminiszter), Mark Zuckerberg (Facebook-alapító), Reid Hoffmann (LinkedIn-alapító), Sundar Pichai (Google-vezérigazgató), Travis Kalanick (Uber-alapító), Brian Chesky (Airbnb-alapító).

„Megtisztelve érzem magam, és büszke vagyok, hogy Magyarországot én képviselhettem az Egyesült Államokban, mint innovatív, újító, és dinamikus fiatal vállalkozó. Rengeteg inspirációval, újító ötlettel és hatalmas franchise szakmai tapasztalattal tértem haza, hogy a kint szerzett ötletekből dinamikus, közös cél által vezérelt fiatal vállalkozói réteget tudjak inspirálni én is” – összegezte élményeit Oszlánczi Réka a KamaraOnline-nak.

Mint mondta, az a célja, hogy „Magyarországon erősítse a franchise vállalkozási módszert és bebizonyítsa, hogy közösen, csapatként dolgozva erősebbek, mint egyedül”.